Een huishouden van Jan Single

Koffiekopjes van een volle week staan op het aanrecht. Kleding ligt in een hoek, de hoek van het goed dat naar de stomerij moet. Het kastje waarin de koffie staat, ligt helemaal vol koffie en het deurtje ligt eraf.

Op een grappende wijs maken de mensen die bij mij over de vloer komen, er opmerkingen over. Of ik weleens een doekje over het aanrecht haal. (Ja hoor, iedere dag) Of ik gewoon telkens nieuwe kleding aandoe. (Ik draai heus weleens een wasje!) Mijn huis gewoon past bij mijn gemoedstoestand: rommelig maar opgewekt.

Tegenover mij woont een vrijgezelle vrouw. Ze is ook alleen. In de avond zie ik haar soms naar binnen gluren. Dan zit ik op de bank en dan zie ik vanuit mijn ooghoek dat ze weer voor het raam staat. Als ik dan opkijk dan schiet ze meestal weg. Soms zwaait ze. Ik vind dat best grappig. Maar verwacht ze dat ik terugzwaai wanneer zij zwaait? En dan? Dan wil ze waarschijnlijk een keer koffie komen drinken? Zo lekker onverwacht? Gedoe.

Ach, ik weet het wel. Ik moet de boel gewoon een keer weer onder handen nemen. Die kopjes niet op laten stapelen. Maar ik denk er gewoon niet aan. Ik zie het pas als anderen er iets van zeggen. Af en toe schiet een vriendin te hulp. Ze dirigeert dan wat ik moet doen en als het dan allemaal aan de kant is, dan is dat het ook goed opgeruimd. Erg prettig. Achteraf dan. Ik ga het gewoon niet doen in mijn eentje.

Iets anders wat ik eigenlijk ook nooit doe in mijn eentje: koken. Ik kook nooit voor mezelf. In het laatste half jaar heb ik twee keer gekookt. In de supermarkt is niks te vinden wat geschikt is voor één persoon, behalve de opwarmmaaltijden. Koken en eten, je bent er zo lang mee bezig. Liever neem ik een pil zodat je meteen in één keer de vitaminen binnen hebt. Lekker praktisch.

Koken en eten in een groep is ook niet alles, schijnt. Een vriendin, die al jaren in een woongroep woont, vertelde mij onlangs dat het eten binnen de groep soms ook wel ‘een dingetje’ is. Zo nu en dan heeft ze geen zin om ‘gezellig’ met z´n allen in de keuken te gaan staan en gezamenlijk te eten. Ze haalt dan een opwarmmaaltijdje uit de supermarkt. De pling van de magnetron rond etenstijd verraad haar stiekeme éénpersoonshap. Het resterend bewijsmateriaal stopt ze extra diep weg in een vuilniszak. De gêne rondom de magnetronmaaltijd. Want waarom eet je niet samen als je met z´n vieren bij elkaar woont? “Toch de behoefte aan de privacy van in je eigen sfeer eten.”, verklaart die vriendin.

Nu de feestelijke decembermaand is begonnen, weet ik mij gegarandeerd van etentjes buitenshuis. Op Pakjesavond schuif ik aan bij mijn zus en haar gezin. Meestal maakt mijn zusje zo veel te eten klaar, dat ik altijd een paar volgestouwde Tupperware bakjes mee naar huis moet nemen. Ook gedurende de rest van de maand hoef ik mij niet te bekommeren over voedsel en huishouding; mijn agenda staat vol met etentjes bij vrienden en familie.


De eerste stap

“Hoi Freddy, ik ben Wanda. Ook vrijgezel en mannen met macht vind ik heel opwindend.” “Dag Fred, ik ben Christine. Ik hou van hobby’s. Puzzelen. En misschien ben jij wel het laatste stukje.” “Hai Fred, de buurvrouw. Flapdrol! Nou, ik heb erg gelachen om die video van je en ik hoop dat Beppie en de kinderen dat straks ook doen. Dag Frehed.” Het zal je maar gebeuren! Heb je net eindelijk een fatsoenlijk profiel van jezelf weten te schetsen, gaat er iemand die je toevallig kent, ermee aan de haal. Misschien heeft die koekreclame uit de jaren 90 mij meer schrik aangejaagd dan ik had gedacht. De drempel om mij aan te melden bij een relatiebureau was best hoog.

Goed genoeg is beter dan perfect

Stel dat je even stopt met het zoeken naar de liefde. Dat je een time out inlast, om na te gaan of je barrières opwerpt tegen de liefde. Denken dat één speciale persoon de perfecte partner voor je is, kan zo’n barrière zijn.

BVSK-erkend bureau 40PlusRelatie op tv

Op 4 april ging de tv-aflevering van ‘Stand van het Land’ op NPO2 over de zoektocht naar de liefde. Veel singles willen graag een (nieuwe) partner. ‘Stand van het Land’ laat zien hoe verschillende generaties dit aanpakken.

Date & Match in zee met de BVSK

De Branchevereniging Singles Keurmerk (BVSK) heeft een nieuw lid: relatiebureau Date & Match. Eigenaresse Patricia Koenders ontving onlangs het Singles Keurmerk Certificaat uit handen van BVSK-voorzitter Kees van der Sluis.

Balans in je verwachtingen

Ben je actief op zoek naar een partner? Of leun je ontspannen achterover en wacht je rustig af? Vertrouw je erop dat je een partner vindt of ben je de hoop (bijna) verloren? Hoe vind je balans in je verwachtingen?

Valentijnsdag overleefd?

14 februari 2017 ligt achter ons. We zijn weer voor een jaar ‘verlost’ van Valentijnsdag. “Een commercieel circus,” brommen sommigen. Maar is het commerciële aspect de meest storende factor van Valentijnsdag?

Zijn duurzame relaties nog van deze tijd?

Sta je open voor een nieuwe relatie? Ben je op zoek naar een partner? Wil je graag een relatie die lang standhoudt, misschien wel de rest van je leven? Bij BVSK-erkende relatiebureaus tref je gelijkgestemden.

Omdat je het waard bent

Je kent de kreet ‘Omdat ik het waard ben’ waarschijnlijk wel: de reclameslogan van een bekend cosmeticaconcern. Inmiddels lijkt deze slogan uitgegroeid tot het levensmotto van een hele generatie. Ben je ook een partner waard?

De BVSK gaat internationaal

De Branchevereniging Singles Keurmerk (BVSK) heeft het eerste buitenlandse relatiebureau in haar gelederen opgenomen. Op woensdag 14 december 2016 jl. werd relatiebureau B-loved uit België officieel lid van de vereniging.

Decembertips voor singles

Ben je single en zie je op tegen de laatste maand van het jaar? We geven je vijf tips voor bijzondere evenementen in december 2016: sportieve en gezellige activiteiten waarbij je leuke andere singles ontmoet.

Vijf tips voor een stevige relatiebasis

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor relaties. Duurzaam liefdesgeluk is niet alleen een kwestie van iemand vinden die bij je past. We geven je een vijftal tips om je relatie op de lange termijn goed te houden.

Vooroordelen bij partnerkeuze

Productmanager Elsa (43) schreef ze zich in bij een BVSK-erkend relatiebureau. Toen haar consulent haar voorstelde om kennis te maken met de werkloze Pieter (49), zag Elsa daar niets in. Nu woont Elsa samen met Pieter.

In voorspoed en tegenspoed?

Mensen die in het huwelijksbootje stappen, beloven elkaar levenslang trouw te blijven, in voor- en tegenspoed. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, weten velen uit ervaring... Hoe houd je een relatie goed?

Selectiecriteria bij partnerkeuze

Wie is een geschikte partner voor jou? En hoe vind je die persoon? Een voor de hand liggende manier is filteren met behulp van selectiecriteria. Maar hoe bepaal je wat de juiste criteria voor je partnerkeuze zijn?

Zo maak je nieuwe vrienden!

Wil je graag nieuwe mensen leren kennen maar heb je geen idee hoe of waar? Wij geven je een aantal tips om gelijkgestemden te ontmoeten: mannen en vrouwen met wie je minstens één hobby of interesse deelt.

Up- of downdaten?

Vind jij opleidingsniveau een belangrijk criterium bij je partnerkeuze? Hoe zwaar weegt dit voor jou? Volgens Erik en Leonie kan je ook gelukkig worden met iemand die hoger of lager opgeleid is. Lees hier hun verhaal.

Wat is een goede match?

Soort zoekt soort is een bekend gezegde. Zou dit het geheim van een succesvolle match kunnen zijn? Maar… als overeenkomsten de basis vormen voor een goede relatie, waarom word je dan verliefd op je tegenpool?

Leuke single- en eenoudergezin vakanties

Nu de zomer losbarst, steken vakantiekriebels de kop op… Speciaal voor jou zetten we verschillende vakantie-aanbieders voor singles en eenoudergezinnen op een rij: voor alle leeftijden en elk budget.

700 datingsites misleiden met nepprofielen

Brancheorganisaties luiden de noodklok over honderden datingsites met valse profielen, meldde de NOS afgelopen zondag. Achter de nepprofielen zitten medewerkers die leden aan de praat houden in ruil voor geld.

Wat doen we met onze rugzakjes?

Iedereen loopt deukjes en krasjes op in het leven. Zo komen we aan ons spreekwoordelijke rugzakje. Een lichte last levert weinig hinder op, een zware last kan een relatie in de weg staan. Hoe kan je dat voorkomen?

Dag roze droom... hallo realiteit!

Onze romantische inborst laat ons geloven dat we met een partner pas compleet zijn. En dat een liefdesrelatie vanzelf goed hoort te blijven gaan, anders is het vast niet ‘meant to be’. Maar kloppen deze ideeën wel?

Relatiebemiddeling werkt verrassend goed

‘Dat professionals de kandidaten screenen geeft een veilig en zeker gevoel’ zegt Fleur, die zich bij een BVSK-erkend bureau inschreef. Fleur is niet de enige die doelbewust – en met succes! – voor relatiebemiddeling koos.

Vijf voordelen van relatiebemiddeling

Zoek je een partner voor een serieuze relatie maar kom je weinig geschikte kandidaten tegen? Relatiebemiddeling kan uitkomst bieden. Benieuwd naar de voordelen? We zetten er vijf voor je op een rij.

Hoe betrouwbaar is verliefdheid?

Door een roze bril ziet de wereld er vaak een stuk mooier uit. Dat komt omdat verliefdheid in je brein als een drug werkt: het vertroebelt je waarneming en maakt je verslaafd aan je geliefde...

Waarom ben jij single?

Heb je bewust gekozen voor een leven zonder (vaste) partner? Of ben je single tegen wil en dank? De meeste alleenstaanden behoren tot de laatste categorie. Ze verlangen naar een relatie.

Donkere dagen en het Feest van het Licht

Kerst en de jaarwisseling naderen met rasse schreden, voor veel mensen de mooiste tijd van het jaar. Wellicht behoort u ook tot de groep mensen die daar beslist niet reikhalzend naar uitkijkt.

Vacature bestuursvoorzitter BVSK - vacature is ingevuld

Er bestaan in Nederland ongeveer 350 relatiebureaus en om kwaliteit en deskundigheid van deze dienstverlenende bedrijfstak te waarborgen is er een branchevereniging in het leven geroepen.